SOUND HOUSE
On this steep site, the program is staggered across four levels to offer panoramic views and ample daylight in this Seattle home for a family of 8.
LOCATION
Seattle, WA
PROJECT TEAM
Gentry / O’Carroll
Ben Kruse
Yuchen Qiu
CONTRACTOR
Thomas Fragnoli
STRUCTURAL ENGINEERING
Swenson Say Faget, Kevin Winner
CIVIL ENGINEERING
Josh Welch, J Welch Engineering
LIGHTING DESIGN
Niteo
Sound House is located in Seattle’s Magnolia neighborhood. This elevated peninsula northwest of downtown offers expansive views across the Puget Sound and to downtown Seattle. The project is a 5,500 square foot single-family home replacing the existing house on the site that was built in the 1920s. There was an existing plateau at the top of the house where the new structure is placed. An existing series of terraced gardens and pathways were reworked to form a dining terrace and pool terrace nestled into the slope. One of the driving factors in the design of the house was the almost 360-degree views from the site and the design allows these to be maximized on each of the levels.

The program for the house was unique in that it needed to house a large family of two adults and six children. The house is designed to be enjoyed by all members of the family with plenty of living space and access to the many exterior terraces and roof decks - creating a house to gather within was of utmost importance. From the extensive views of the Puget Sound, the music playing, and the six kids that inhabit the house - Sound House became the fitting name for this project.
LOCATION
Seattle, WA
PROJECT TEAM
Gentry / O’Carroll
Ben Kruse
Yuchen Qiu
CONTRACTOR
Thomas Fragnoli
STRUCTURAL ENGINEERING
Swenson Say Faget, Kevin Winner
CIVIL ENGINEERING
Josh Welch, J Welch Engineering
LIGHTING DESIGN
Niteo
More Work