Meridian Pavilion

Location: Seattle, WA
Size: 650 Square Feet
Status: Permitting
Project Team: Jon Gentry AIA, Aimée O’Carroll ARB, Becca Fuhrman, Ben Kruse

Project Narrative

Meridian Pavilion is located on a residential lot in Seattle's Wallingford neighborhood. Our clients also own and live in a house on the adjacent corner lot. Their dream was to totally re-landscape the lot to create a secret garden, largely hidden from the street due to the natural topography of the site. A series of terraced gardens would rise toward a small garden room at the rear of the property. This new addition, primarily accessed from the main house would be used to both entertain visitors and also from which to enjoy the terraced gardens and reflecting pools. Our client's passion and vision for the landscape elements of the project was a driving force for the project and stemmed from her background as an environmental artist. In collaboration with both the client and landscape designer, the pavilion was carefully integrated into the landscape.

Wrapped in glass on the east and north elevation, the pavilion opens up to the gardens, lushly planted with native species. A solid mass masonry wall, exposed on both the interior and exterior, forms an L-shape on the back of the lot. The pavilion sits amongst the landscape nestling itself into the corner of the site, creating strong connections between the interior and exterior spaces. A refined palette of hand thrown bricks and natural wood bring a natural warmth to the open plan space inside the pavilion. A custom Murphy bed is concealed amongst the bookshelves in the reading nook, allowing the space to welcome overnight guests as needed. A small bathroom appears to pass from inside to out clad in the same vertical wood slats as the entrance. Skylights are used to drop natural light into the space, expressed as volumes perforating the clean horizontal roof plane.

Credits

Builder: Dovetail
Engineer: J Welch Engineering
Landscape Designer: Daniel Winterbottom